Ciasto na pierogi

Kasia
Boże Narodzenie
11.12.2017 19:00
Ciasto na pierogi

U mnie w domu ciasto na pierogi zawsze robiło się z dodatkiem jajka, dlatego dzielę się z Wami tym moim, sprawdzonym przepisem. 4 Jeżeli Wasze ciasto jest za mało elastyczne, możecie dodać do niego odrobinę tłuszczu, tak jak napisałam wyżej w składnikach, wystarczy łyżeczka tłuszczu - ciasto będzie się także się lepiej lepić. 6 Po wycięciu okręgów, przed nakładaniem farszu, każdy kawałek ciasta lekko rozciągam na środku, aby zmieściło mi się w nim więcej farszu - pierogi wtedy będą ładnie nadziane - nie będą puste. Przyznam się szczerze, że od małego zajadałam się zawsze pierogami – najbardziej, do tej pory też, lubię te podsmażone, za tymi prosto z wody nie przepadam, wolę przypieczoną skórkę. 3 Następnie dodaje sól i dolewam po około 2-3 łyżki wody, systematycznie wyrabiając ciasto, czynność powtarzam do momentu, aż ciasto będzie odklejać się od rąk i będzie elastyczne. Przepis na ciasto na pierogi Drukuj przepis Składniki 500 g mąki 1/2 - 3/4 szklanki ciepłej wody jajko szczypta soli opcjonalnie: łyżeczka oliwy/masła/margaryny Przepis 1 Zastanawia mnie czy tak samo u Was, jak i u mnie lepienie pierogów jest już tradycją i przechodzi z dziada i pradziada.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kuchniabazylii.pl/2017/12/ciasto-na-pierogi/