Ilość porcji: 20 kawałków Składniki: 2 kg schabu wieprzowego bez kości 2 łyżki Vegety 1 łyżeczka papryki szczypta pieprzu szczypta soli 3 sztuki ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku 2 łyżki kminku 1 duża cebula 1 łyżka oleju 4 plastry masła 2 łyżki mąki Następnie mięso dusić pod przykryciem przez 1 godzinę – 1 godzinę 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Pokroić mięso w plastry, przełożyć z powrotem do garnka i dodać wody (ilość wody nieokreślona – woda ma sięgać do poziomu mięsa). opcjonalnie: kilka kropel maggi, 1 kostka rosołowa, papryka słodka(do koloru) Przygotowanie: Marynowanie: Mięso obtoczyć w przyprawach i przełożyć do naczynia wysmarowanego olejem. Wszystko posypać kminkiem, położyć na wierzch plastry masła, przykryć pokrywką i odstawić do lodówki na 6-12 godzin (im dłużej tym lepiej). Przepis na schab duszony w sosie własnym mam od mojej mamy, z którą wspólnie go rozbiłyśmy ostatnio.