Jeśli chcecie je przyozdobić a’la reniferki, po zatopieniu pralinek w czekoladzie, po bokach wciskam w ciasto połówki precli (precle przecinam nożem z ząbkami do chleba), a z przodu lentilki w kolorze czerwonym, różowym lub brązowym :) Finalna masa nie powinna się rozpadać, ale nie powinna się też kleić do rąk, tylko dać się formować w kulki z ciasta. Dodatkowo, każdą można nabić na patyczek do lizaków/cake pops (do kupienia w sklepach specjalistycznych lub w większych marketach w dziale z wypiekami). Prosty, przepyszny sposób na wszystkie świąteczne niewypały: zakalec piernikowy lub twarde, połamane ciasteczka, które nie nadają się do jedzenia czy na choinkę :) Trufle piernikowe Drukuj przepis Składniki ► piernik, pierniczki, ciasteczka korzenne [ok. 400 g] ► mascarpone [ok. 200 g] ► czekolada deserowa [100 g / 1 tabliczka] W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę – ja lubię dodać łyżkę oleju kokosowego, aby masa była błyszcząca i szybciej zastygała (nie jest to konieczne).