Mój Wilgotny Piernik Z Powidłami

Iwona
Boże Narodzenie
08.12.2017 18:41
Mój Wilgotny Piernik Z Powidłami

Składniki na 2 małe keksówki: - 4 jajka - 400 g mąki pszennej - 120 g masła/margaryny - 150 g cukru - 4 łyżeczki kakao - 1 całe opakowanie przypraw do piernika ( ja uwielbiam Prymat ) - 1 szkl mleka - 1/2 łyżeczki sody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki miodu - 3 łyżki powideł śliwkowych - 2 garście bakalii dowolnych np. (orzechy, rodzynki, żurawina, śliwka suszona) Polewa czekoladowa - 130 ml śmietanki 30 % - 100 g czekolady deserowej albo mlecznej 1. Pieczemy w piekarniku elektrycznym w 180 stop przez około 1 h. W piekarniku gazowym w 200 stop przez około 50-60 min. Mój Wilgotny Piernik Z Powidłami Piekę go już któryś rok z rzędu i jest on numerem jeden w śród pierników w naszym domu. Następnie w rondelku zagotowujemy śmietankę, odstawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę, rozpuszczamy i taka lekko wystudzona polewą polewamy piernik. Następnie dodajemy mleko wraz z roztopionym masłem z miodem, kakao, bakalie, powidła oraz przyprawę do piernika. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://gotowanietoproste.blogspot.com/2017/12/moj-wilgotny-piernik-z-powidami.html