Gołąbki bez zawijania

Agnieszka
Obiad
08.12.2017 12:16
Gołąbki bez zawijania

Składniki: 600 g mięsa mielonego (użyłam karkówki) 600 g białej kapusty (1/2 niewielkiej główki) 100 g ryżu 1 cebula 1 jajko sól,pieprz olej do smażenia sos: 1 litr bulionu 400 g pomidorów w puszki lub passaty pomidorowej 1 łyżka mąki Gołąbki to jedna z potraw, za którą przepadam i dlatego robię je bardzo często. Są syte, podzielne i jak wszystkie dania z kapustą z każdym dniem smakują jeszcze lepiej. Tak obsmażone kotleciki układać w dużym naczyniu do zapiekania (ja to robię zazwyczaj w głębszej blaszce z wyposażenia piekarnika). Do szybszej i łatwiejszej wersji gołąbków podchodziłam kilka razy, ale dopiero wersja, która Wam prezentuję skradła moje serce Mięciutkie, pulchne mięsno-kpuściane kotleciki zapieczone w sosie pomidorowym. Kotleciki obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Przygotować sos: Pomidory z puszki zmiksować (jeśli posiadacie passatę, pomijacie ten krok), dodać bulion i mąkę. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Kapustę zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach. W czasie pieczenia dwukrotnie wierzch kotlecików polać sosem. Do mięsa dodać jajko, ugotowany ryż, podsmażona cebulę i startą kapustę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zjemto.blog/2017/12/Golabki-bez-zawijania.html