Składniki: (porcja dla 2 osób) - 200 g makaronu ze szpinakiem - 1/3 szklanki zielonego groszku (może być mrożony) - 2-3 plastry kiełbasy salami - 1 łyżka siekanej natki pietruszki sos - 25 g masła (taka konkretna łyżka) - 100 ml śmietanki 30% - 2 łyżeczki soku z cytryny - 3 łyżki tartego parmezanu - sól, pieprz, płatki chili Na dzisiejsze danie wybrałam lżejszy makaron, z dodatkiem szpinaku, za to sos do niego cięższy, maślano-śmietankowy, z odrobiną soku z cytryny, zielonego groszku i salami. Jestem ogromną miłośniczką makaronu, a ponieważ jem go rzeczywiście dużo, staram się, by był naprawdę dobrej jakości, najlepiej razowy, lub chociaż z pszenicy durum. Masło rozpuścić w rondelku lub na średniej wielkości patelni, dodać sok z cytryny i zamieszać. W czasie gdy makaron się gotuje, w oddzielnym garnuszku ugotować groszek. Przed podaniem makaron posypać natką pietruszki, salami i oprószyć płatkami chili.