Ambasador Składniki: Ciasto: 250 g margaryny (u mnie Palma) 220 g cukru 125 ml wody 2,5 łyżki kakao opakowanie cukru wanilinowego 2 szklanki mąki 3 jajka 2 żółtka pół łyżeczki proszku do pieczenia Wiele z tych przepisów gości często na naszym stole, tak jak na przykład dodany niedawno makowiec królewski, czy orzechowiec. W drugiej misce ubijamy na sztywno pozostałe nam 2 białka. Na ale cóż trzeba nadrobić stracony czas i piec go częściej 😉 Może wypróbujecie go na święta? W misce ubijamy na sztywno kolejne 2 białka. Dodatkowo: dżem truskawkowy (u mnie Łowicz) 2 białka łyżka cukru 50 g kokosu Jednak znalazłyśmy tak kilka perełek, o których albo zapomniałyśmy, albo w ogóle ich jeszcze nie piekłyśmy. Przyznam się Wam szczerze, że ja go niestety nie pamiętam, ale mama twierdzi, że kiedyś często go piekła. Na ciasto nakładamy w równych odległościach po łyżce dżemu tworząc plamki. Kiedy masa będzie zimna dodajemy do niej przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i wbijamy 5 żółtek. Dodajemy do nich cukier i ucieramy na gładko. Ostatnio razem z mamą przeglądałyśmy stare zeszyty z przepisami.