Ciasto pomarańczowe

Basia

Ciasta

08.12.2017 9:12

Ciasto pomarańczowe

Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej - 20 dag masła - 3/4 szklanki cukru - cukier waniliowy - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 jajka - łyżeczka aromatu pomarańczowego - 3 pomarańcze - 3 garście suszonej żurawiny - 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej - szczypta soli polewa: Sposób przygotowania: - tabliczka białej czekolady - 2 łyżki mleka Mam potrawy, które goszczą na moim świątecznym stole co roku, np. śledzie czy ciasto z masą pomarańczową - które od lat w mojej rodzinie są kulinarnym hitem. Mam w głowie kilka ciekawych pomysłów, a w kuchni wprowadziłam tzw. okres próbny świątecznych dań. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Polecam szczególnie osobom, które preferują wypieki lekkie, i nie lubią skończyć konsumpcji tylko na jednym kawałku. W smaku delikatne, mięciutkie z wyczuwalnym smakiem pomarańczy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem. Wyciskamy z nich sok (ok. 200 ml). Dokładamy startą skórkę pomarańczową i 5 dag skórki kandyzowanej. Mąkę przesiewamy, łączymy z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 40 minut. Czas przygotowania: ok. 1 h plus pieczenie ciasta

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://pobitegarybarbary.blogspot.com/2017/12/ciasto-pomaranczowe.html