Ciasto marchewkowe z białą polewą i orzechami pekan Składniki: 4 duże jajka 1 szklanka oleju 180 g brązowego cukru 1 spora marchewka 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 1/3 łyżeczki kardamonu Polewa 100 g serka śmietankowego 30 g masła o temperaturze pokojowej 50 g cukru pudru Wykonanie: Jajka mieszamy z cukrem w dużej misce. Pierwszy raz upiekłam je kilkanaście lat temu, dziwiąc się przy tym oczywiście, że jakim cudem ciasto z marchewką może się udać i na dodatek jeszcze smakować ? W międzyczasie szykujemy polewę: w misce miksujemy masło, następnie dodajemy cukier i znowu miksujemy, aż masa będzie puszysta, a na koniec dodajemy serek i ponownie wszystko miksujemy. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i z formy i studzimy wraz z papierem na kratce. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez około 30 minut, do suchego patyczka. Stopniowo wsypujemy do miski z mokrymi składnikami, dodajemy skórkę pomarańczową i dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Obydwie kwestie okazały się bardzo nad wyraz prawdziwe i od owego czasu ciacho marchewkowe stało się moim ulubionym.