Lista składników 1 duży burak 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/5 szklanki mąki amarantusowej (można pominąć) 2 jajka 1 niepełna szklanka mleka kokosowego (u mnie domowe) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka cynamonu (najlepiej cejlońskiego, można zamienić na przyprawę piernikową) 3 łyżki cukru kokosowego (można dać inne słodziwo, np. syrop klonowy) 2 czubate łyżeczki karobu (można dać więcej lub zamienić na kakao) dżem malinowy do posmarowania ciasta (można dać powidła, smak dowolny) Zapisz przepis Drukuj przepis Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 30 min Łączny czas 50 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 30 min Łączny czas 50 min Uwagi W związku z tym, że ciasto przełożone jest słodkim dżemem to nie warto sypać więcej cukru. Burak jest praktycznie niewyczuwalny – tata Kalinki nie chciał mi uwierzyć, że podstawą ciasta jest warzywo. Brownie z buraka z dżemem malinowym 2017-11-11 14:38:40 Brownie z buraka jest niezwykle łatwe w wykonaniu, a smakuje niesamowicie. Następnie małymi porcjami dodaję pianę z białek oraz bardzo delikatnie mieszam, aby ciasto pozostało napowietrzone. Zawijam w papier do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Aby ułatwić sobie zadanie buraka możesz przygotować przy okazji pieczenia innych rzeczy. Od czasu do czasu mam jednak ochotę na coś bardziej wyszukanego niż zwykła babeczka. Sposób przygotowania Buraka myję, obieram i kroję w drobną kostkę. Mieszam całość i w razie potrzeby dolewam więcej mleka. Dodaję żółtka jajek, buraka i 3/4 szklanki mleka kokosowego. Ostrym i długim nożem kroję na dwie części i przekładam gęstym dżemem.