Sałatka z łososiem i szpinakiem Składniki: 100 g świeżego szpinaku baby 100 g wędzonego na zimno łososia 200 g serka wiejskiego pół ogórka szklarniowego 2 łyżki czarnego sezamu (u mnie Helio) Dressing: 5 łyżek oleju 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 kopiata łyżeczka miodu 1 kopiata łyżeczka musztardy Dijon lub innej ostrej świeżo mielony pieprz sól Szpinak i ogórka dokładnie myjemy i osuszamy. Z serka wiejskiego pozbywamy się nadmiaru płynu i wykładamy go łyżeczką w kilku miejscach na sałatce. Ogórka kroimy w półplasterki i układamy na szpinaku. Ta sałatka to świetna propozycja na śniadanie, kolację, a nawet lunchbox do pracy 🙂 Łososia rwiemy na mniejsze kawałki i układamy podobnie jak serek. W sumie są mega zdrowe, szybkie w wykonaniu i wyglądają obłędnie.