Składniki: ciasto 100 g masła 200 g mąki pszennej 1 żółtko płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soku z pomarańczy nadzienie makowe 150 g maku 1 białko 0,5 szklanki cukru trzcinowego kilka kropli olejku migdałowego Przygotowanie: Nadzienie makowe Mak wsypujemy do rondla i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut, odcedzamy. Następnie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na duży placek o grubości ok 0,5 cm. Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez ok 15 minut. Ciasto zawijamy w ciasny rulon, a następnie kroimy na kawałki o grubości ok 1,5 cm. Zagniatamy ciasto z mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, masła, żółtka i soku z cytryny.