Pierniczki świąteczne z lukrem królewskim - sprawdzony przepis Babci!

Zjem
Boże Narodzenie
30.11.2017 21:55
Pierniczki świąteczne z lukrem królewskim - sprawdzony przepis Babci!

Składniki (pierniczki): 1,25 kg mąki, 40 dkg cukru, 25 dkg miodu, 12,5 dkg wody, 10 dkg margaryny, 2 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżeczki przyprawy do piernika (ja preferuję własną mieszankę Składniki (lukier): 2 białka, 20 dkg cukru pudru Przygotowanie (pierniczki): Na suchej patelni silnie zarumienić 2 dkg cukru, następnie wlać 12,5 dkg wody i całość zagotować. Na następny dzień, gdy lukier dobrze wyschnie zamykamy pierniczki w szczelnym pojemniku na 1-4 tygodni. Przy okazji polecam świątecznego e-booka z 12-ma sprawdzonymi przepisami na ciasta i nie tylko 🙂 (Odwiedzono 1 462 razy, 1 wizyt dzisiaj) Pieczemy je w 180 ºC na złoty kolor – czas pieczenia jest uzależniony od wielkości pierniczka. Do mąki dodać proszek do pieczenia, masę “miodową, płynną margarynę, jajka – całość wymieszać drewnianą łyżką. Wyrobione ciasto pozostawić na 30 minut w misce przykrytej czystą ściereczką. Gęsty lukier przełożyć łyżką do rękawa cukierniczego lub siatki zwiniętej w rożek z wyciętym malutkim otworem. Następnie ciasto wyjmujemy z miski i dzielimy nożem na mniejsze partie. Na blachę do pieczenia zawsze wykładamy pierniki o zbliżonej wielkości i grubości. Przygotowanie finał: Wystudzone pierniczki dekorujemy lukrem – możemy je później posypać kokosem lub innymi dekoracjami. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i bardzo starannie wyrobić. Przygotowanie (lukier): Białka ubić na sztywną pianę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zjem-cie.pl/pierniczki-swiateczne-z-lukrem-sprawdzony-przepis-mojej-babci/