Zimną śmietankę z rozpuszczoną w niej czekoladą ubijamy mikserem razem z cukrem z wanilią na sztywną masę. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy po 1 żółtku, ciągle ucierając mikserem. Na piernikowy spód wykładamy masę czekoladową i wkładamy do lodówki na około 30 min. Masę przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 min. W misce mieszamy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Do ucieranej masy dodajemy powoli miód, następnie wlewamy mleko, a na końcu porcjami wsypujemy składniki suche. Po tym czasie, na masę czekoladową wykładamy lekko tężejący mus mandarynkowy. Następnie rozpuszczamy ją w około 1/2 szklanki wrzątku i dodajemy do musu mandarynkowego. Sam miąższ wrzucamy do garnka, dodajemy 2-3 łyżki wody, cukier i gotujemy ok. 10 min.