Składniki (ok. 25 sztuk): 185 g mąki pszennej 25 g ciemnego kakao 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki przyprawy korzennej lub do piernika 110 g masła (temp. pokojowa) 110 g cukru trzcinowego 1 jajko (wielkość L) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Mąkę wymieszać z kakao, solą, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 9-10 minut. Aby nie tracić zabawy związanej z wycinaniem pierników i świątecznymi przygotowaniami, zmodyfikowałam trochę przepis na klasyczne maślane ciastka. Po tym czasie rozwałkować (można delikatnie podsypać mąką) na grubość ok 4-5 mm i wycinać dowolne kształty. Ciasto owinąć w folię spożywczą lub aluminiową i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę. Moje dzieci nie przepadają za tradycyjnymi piernikami, uwielbiają za to kruche czekoladowe ciasteczka : )