Składniki: 1 mały kalafior, podzielony na różyczki 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 cm kawałek imbiru, obrany i starty 1 marchewka, obrana i pokrojona w plasterki 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę sok z 1 limonki lub cytryny 1 porządna łyżka czerwonej pasty curry 1×400 ml puszka mleka kokosowego 3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 szklanki śmietanki kokosowej lub zwykłej 36% olej kokosowy lub roślinny do smażenia sól i cukier brązowy do smaku kolendra do podania Przygotowanie: W średnim garnku rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę oleju, dodaj pastę curry i smaż mieszając przez około minutę. English version Thai cauliflower soup (4 servings) Ingredients: 1 cauliflower, cut into florets 1 onion, diced 2 garlic cloves, minced 2 cm piece of ginger, peeled and grated 1 carrot, peeled and sliced 2 potatoes, peeled and diced juice from1 lime or lemon 1 generous tablespoon of Thai red curry paste. 1×400 ml can coconut milk 3 cups of chicken or vegetable stock 1/2 cup coconut cream or double cream coconut oil or vegetable for cooking salt and brown sugar to taste coriander for serving Preparation: Heat medium pot over medium heat, add 1 tbsp of oil and the curry paste and cook for about a minute. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut lub do momentu aż warzywa będą miękkie. Reduce the heat, cover the pot and simmer for about 10-15 minutes or until the vegetables are tender. Add cream cook for 5 minutes more and adjust the salt and squeeze in some lime or lemon juice. Wystarczy mieć na podorędziu czerwoną pastę curry i mleko kokosowe i już można tworzyć orientalne cuda jak np. ekstra szybkie i pyszne zupy. Dodaj śmietanę i gotuj jeszcze przez 5 minut i dopraw solą i sokiem z limonki lub cytryny.