Zamrażanie produktów to doskonały sposób na zachowanie ich świeżości i zaoszczędzenie pieniędzy. Zamrażamy przede wszystkim produkty surowe, ponieważ bardzo szybko się one psują. Jest jednak lista produktów, którym nie warto zamrażać.
#Ziemniaki.
Ugotowane ziemniaki, najlepiej w postaci puree zamrażać można. Jednak surowe włożone do zamrażarki natychmiast zrobią się czarne.
#Jajka.
Zamrażanie jajek skutkuje pęknięciem skorupki, ponieważ zawartość jajka zwiększy swoją objętość.
#Mięso z panierce.
Bułka tarta po rozmrożeniu będzie miękka, wilgotna i mało chrupiąca. Najlepiej zamrozić mięso, a panierkę dodać po rozmrożeniu.
#Ponowne zamrażanie.
Raz rozmrożonych produktów pod żadnym pozorem nie należy zamrażać ponownie. Przyspieszy to proces psucia się jedzenia i może doprowadzić do zatrucia.
#Warzywa i owoce z duża zawartością wody.
Po zamrożeniu wodą zwiększają swoją objętość co doprowadzi do zniszczenia konsystencji owoców i warzyw. Po rozmrożeniu zastaniemy papkę, zamiast jędrnych i świeżych owoców.