Zapiekanka meksykańska

Basia
Zapiekanki
10.07.2017 10:10
Zapiekanka meksykańska

Składniki: - ok. 2 kg ziemniaków - 1 kg mielonego mięsa (najlepiej wołowe) - 2 puszki pomidorów - 1 duża cebula - 1 papryka czerwona - 1 papryka żółta - puszka kukurydzy - puszka czerwonej fasoli - 3 ząbki czosnku - szklanka bulionu - sól - pieprz - słodka papryka - chilli - tłuszcz do smażenia i wysmarowania naczynia sos - 4 łyżki majonezu - 4 łyżki ketchupu - 4 łyżki octu winnego białego - sól, pieprz - cukier wierzch Sposób przygotowania: - 2-3 garście chipsów TACOS - 2 garście startego na tarce żółtego - pęczek natki pietruszki Ziemniaki gotujemy w mundurkach. W tej pysznej zapiekance jest wszystko co być powinno: jest syta, ostra w smaku i ma przepyszny sos. Jako, że zbliżały się przygotowywanie zapiekanek kojarzyło mi się z długim czasem spędzonym w kuchni. Jako, że lubię kuchnię meksykańską to na pewno zasmakuje mi taka wersja zapiekanki. Polecam na obiad lub na ciepłą kolację. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w plastry. Jako, że lubię ostrą kuchnię to lubię kuchnię meksykańską. Wykładamy pokrojone w plastry ziemniaki. Obieramy i kroimy w plastry. Dokładamy pokrojoną w paski paprykę i pokrojone pomidory. Zapiekankę meksykańska zrobiłam na rodzinne przyjęcie urodzinowe . Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. źródło: przepis własny Ilość porcji: 6-8 Tych co wolą zapiekanki z kurczakiem odsyłam tutaj .

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://pobitegarybarbary.blogspot.com/2017/07/zapiekanka-meksykanska.html