Drożdżowe bułeczki-zajączki (z pieczarkami i przepiórczym jajkiem)

Ewa
Wielkanoc
01.04.2020 9:25
Drożdżowe bułeczki-zajączki (z pieczarkami i przepiórczym jajkiem)

Bułeczki te z założenia miały być bułeczkami na Wielkanoc, ale prawda jest taka, że to w zasadzie świetny patent na bułeczki całoroczne. Kuchennymi nożycami nacinamy ciasto tworząc zajęcze uszy (staramy się nie przeciąć ciasta zbyt głęboko, aby nie dojść do farszu), robimy oczka i nosek (ja po prostu zrobiłam małe wgłębienia). Do miski wsypujemy resztę mąki, dodajemy żółtko, posypujemy solą, gałką i granulowanym czosnkiem (nie bójmy się przypraw, wpłyną one pozytywnie na ostateczny smak bułeczek). ciepłego mleka 2 łyżki masła 1 żółtko sól czosnek granulowany gałka muszkatołowa 6 jajek przepiórczych kilka/kilkanaście pieczarek Drożdże rozkruszamy do garnuszka, zasypujemy je cukrem. Wystarczy tylko pominąć etap z nacinaniem ciasta na uszy, a bułeczki uformować w okrągły kształt. 1 i 1/3 szkl. Byłam nimi zachwycona, choć dałam do nich zdecydowanie za mało pieczarek oraz przypraw do samego ciasta, a także nie mogłam zdecydować się jak chcę by one wyglądały (patrz ostatnie zdjęcie). Na koniec wlewamy przestudzone masło i ponownie wyrabiamy, aż ciasto nabierze gładkiej, elastycznej konsystencji. W tym roku postanowiłam ponownie je przygotować i uważam, że nie licząc wyglądu, wyszły idealnie. Wlewamy resztę mleka, dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na odrobinie masła.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2020/04/01/drozdzowe-zajaczki-z-pieczarkami-i-przepiorczym-jajkiem/