Omlet ze szparagami i chili

Agata
Śniadania
05.05.2017 8:38
Omlet ze szparagami i chili

Witamina C 5,6 mg Witamina B1 0,143 mg Witamina B2 0,141 mg Witamina B3 (PP) 0,978 mg Witamina B6 0,091 mg Kwas foliowy 52 µg Kwas pantotenowy 0,274 mg Wapń 24 mg Żelazo 2,14 mg Magnez 14 mg Fosfor 52 mg Potas 202 mg Sód 2 mg Cynk 0,54 mg Miedź 0,19 mg Mangan 0,16 mg Selen 2,3 µg Fitosterole 24 mg Szparagi na talerzu Świeże polskie szparagi goszczą na naszych talerzach od końca kwietnia do mniej więcej końca czerwca. Białko 2,20 g Tłuszcz ogółem 0,12 g Kwasy tłuszczowe nasycone 0,04 g Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,05 g Kwasy tłuszczowe omega-3 0,01 g Kwasy tłuszczowe omega-6 0,04 g Węglowodany 3,88 g Drugą odmianą są szparagi zielone - zdecydowanie wolę tę odmianę - , które rosną ponad ziemią, są zdecydowanie cieńsze i wyraziste w smaku niż te białe. Możemy z niego ugotować zupę, gęste kremy, bosko smakują pieczone lub grillowane; wraz z jajkiem tworzą idealny duet - w omlecie lub w jajecznicy. Ze szparagów odłamujemy stwardniałe końcówki, główki odcinamy i odkładamy na bok, szparagi kroimy w centymetrowe kawałki i przesmażamy razem z czosnkiem. Zielone szparagi, to moja ulubiona odmiana i dziś zapraszam Was na kolejną odsłonę przygotowanego na ich bazie dania, czyli przed Wami omlet ze szparagami i chili. Jajka wylewamy na szparagi, układamy na nich główki szparagów, patelnię przykrywamy i smażymy omlet, aż jajka się całkowicie zetną. Możemy je zapiekać pod beszamelem, zrobić z nich risotto, podać z makaronem, upiec w pizzy... Omlet ze szparagami i chili Składniki: 2 wiejskie jajka 6 zielonych szparagów 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki chili sklarowane masło do smażenia sól pieprz natka do posypania Wykonanie: Białe szparagi są nieco grubsze, twardsze i delikatniejsze w smaku, przed gotowaniem należy je obrać. Parę słów o szparagach Szparagi to rośliny z rodzaju szparagowatych, a nazwa wywodzi się od greckiego słowa asparagus, czyli młody pęd. Najbardziej popularne są te gotowane i polane masłem z tartą bułką, ale to pyszne i zdrowe warzywo ma wiele twarzy. Korzystajmy więc, bo sezon na te pyszne i hodowane w Polsce warzywa nie trwa długo. Natomiast z umiarem powinny go traktować osoby mające problemy z nerkami, ponieważ zawierają związki purynowe. Czosnek obieramy i siekamy, z chili wyjmujemy pestki i drobno siekamy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2017/05/omlet-ze-szparagami-i-chili.html