prezentowała się na stole i to właśnie ją redakcja wybrała do gazetki (choć na stole było dużo więcej potraw)-polecam ją nie tylko na wigilię ale również na inne okazje bo jest naprawdę pyszna. jabłko - pół cebuli - majonez - sól pieprz - 4 łyżki octu do moczenia śledzi Przygotowanie: Matjasy moczymy w wodzie przez ok 1 godzinę,po tym czasie zmieniamy wodę,zalewamy czystą i (ok 700 ml )i dolewamy do wody ocet,moczymy tak jeszcze przez ok godzinę. Buraczki i marchewkę gotujemy w skórkach do miękkości obieramy i kroimy w kostkę,jabłko i cebulkę również obieramy i kroimy w kostkę dodajemy śledzie pokrojone w paseczki. Ostatnio zrobiłam ją również na sesję świąteczną do gazetki Przepisy czytelników i pomyślałam ,ze podam ją odrobinę inaczej w małych słoiczkach .Pięknie