Pilaw z kurczakiem, marchewką i papryką

Dominika
Obiad
01.06.2016 20:04
Pilaw z kurczakiem, marchewką i papryką

Możecie również dodać inne warzywa oprócz marchewki i papryki, a ilość papryczki chili dostosujcie oczywiście do własnych upodobań, mój pilaw określiłabym jako średnio ostry ;) Składniki Ilość: 7 porcji ok. 1 kg filetu z kurczaka 4 marchewki 2 cebule 1 czerwona papryka 1 główka czosnku 400 g ryżu basmati 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki imbiru 1 papryczka chili drobno posiekana 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego roztartego w moździeżu ok. 150 ml oleju ryżowego sól do smaku Przygotowanie Ryż przepłukać, zalać ciepłą wodą i odstawić. Dodać marchewkę, przesmażyć mieszając około 1 minutę, a następnie dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie na górę warzyw z kurczakiem wyłożyć warstwę odsączonego z wody ryżu (nie mieszać). Dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez około 25 minut, do momentu aż ryż zmięknie ale nie będzie zbyt kleisty. Do pilawu tradycyjnie wykorzystuje się ryż lub bulgur, który następnie dusi się wraz z uprzednio podsmażoną baraniną lub rybą. Ryż przed gotowaniem należy dokładnie opłukać i podczas samego duszenia potrawy nie powinniśmy gotować go zbyt długo, aby się nie zaczął kleić. Mój pilaw przygotowałam jednak z kurczakiem, co nie jest już rzadkością w Polsce. Wmieszać przyprawy wraz z papryczką chili oraz kurczaka i mieszając smażyć przez 5 minut. Pomału zalać całość 500 ml wody lub tyle, aby jej poziom był około 2 cm nad ryżem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://lanika.pl/pilaw-z-kurczakiem-marchewka-i-papryka/