Jak przechowywać mięso surowe, pieczone i gotowane

Agnieszka
Obiad
25.03.2020 12:34
Jak przechowywać mięso surowe, pieczone i gotowane

5. Przechowuj w niskiej temperaturze lub zamroź Po przyjściu do domu natychmiast wstaw drób do lodówki i przechowuj w temperaturze wynoszącej 4 stopnie lub niższej, albo włóż do zamrażalnika z temperaturą mrożenia -17 stopni. Kurczaka w całości możesz bezpiecznie trzymać w lodówce maksimum 2 dni . Dobrze zapakuj kurczaka w sklepie Po zakupie kurczaka szczelnie go zapakuj – nawet jeśli jest w opakowaniu, włóż go w jeszcze jeden woreczek foliowy, najlepiej podwójny, żeby odseparować od innych produktów spożywczych w torbie i uchronić przez zakażeniem bakteryjnym. Nie sugeruj się także tym, że towar leży na półce w sklepie – nam zdarzyło się trafić na kurczaki z wczorajszą datą ważności na półce w rzekomo dobrym supermarkecie. Nigdy nie rozmrażaj kurczaka w temperaturze pokojowej Są trzy sposoby doprowadzenia zamrożonej kury do stanu nadającego się do obróbki cieplnej: w lodówce, w zimnej wodzie i w mikrofali. Odpowiednie przechowanie mięsa – dlaczego to takie ważne Na surowym mięsie (ale też na ugotowanym i upieczonym) przetrzymywanym za długo w temperaturze od 4 do 60 stopni Celsjusza szybko namnażają się bakterie, które łatwo mogą zostać przeniesione na inne produkty spożywane na surowo, np. do sałaty. Jeśli chodzi o farsz, to możesz przygotować go z wyprzedzeniem, ale jeśli jest w nim surowe mięso lub podroby (na przykład wątróbka), nie trzymaj go długo w lodówce. Sęk w tym, że kukurydziana kura poza kolorem nie ma z nią nic wspólnego: jest napakowana, niemal obła, od razu widać, że całe życie spędziła w klatce. Jeśli ktoś za 2 udka z kurczaka chce 60 zł, a takie chore ceny są w warszawskich eko-sklepach, to w ogóle nie ma o czym mówić. W kuchni Niedzielnego Kucharza znajomość zasad przechowywania produktów spożywczych stanowi absolutną podstawę zasad bezpieczeństwa kulinarnego, ponieważ gotujemy/pieczemy jedzenie najczęściej na kilka dni (lub cały tydzień) od razu (przeczytaj nasz poradnik jak planować posiłki na cały tydzień). Dowiesz się z niego jak sprawdzić czy ryba jest świeża (niepakowana, pakowana, filety, mrożona), w jakiej temperaturze ją przechowywać, jak przygotowywać , jak piec/smażyć i jak mrozić. My lubimy dobrze wypieczony drób i kurczaka o wadze 1,8 kg pieczemy 2-2,5 godz., obserwując jak kura zachowuje się w piekarniku i czy aby się nie przypala. Faszerowany drób nie powinien leżeć w lodówce ani tym bardziej na blacie w kuchni. W każdym przypadku pamiętaj, żeby mięso było dobrze zabezpieczone, nie wystawione bezpośrednio na niską temperaturę, bo przemrożone nie będzie nadawało się do jedzenia. Niestety, zdarzyło nam się w przeszłości, że po ściągnięciu folii z teoretycznie świeżego kurczaka traciliśmy apetyt na kilka dni… Pamiętaj jednak, że mięso z kurczaka i podroby nie mogą stać w temperaturze pokojowej dłużej niż dwie godziny i to samo dotyczy bulionu. Kurczak rozmrożony w wodzie powinien zostać od razu przygotowany, nie może leżeć w lodówce. Kura ekologiczna (albo z wolnego wybiegu) jest szczupła (w tym sensie, że zazwyczaj nie jest mięsista). 9. Piecz drób w odpowiedniej temperaturze Bezpieczna temperatura gotowania lub pieczenia kurczaka to minimum 73,9 stopni Celsjusza, mierzona w najgrubszej części uda i piersi. Oczywiście wyłącznie pod warunkiem, że jest dobrze zapakowany, co oznacza, że mięso przyniesione ze sklepu pakujesz szczelnie w grubą folię do mrożenia lub do plastikowego pojemnika do mrożenia. Oczywiście wyłącznie pod warunkiem, że jest dobrze zapakowany, co oznacza, że mięso przyniesione ze sklepu pakujesz szczelnie w grubą folię do mrożenia lub do plastikowego pojemnika do mrożenia. Ale z całą pewnością papierowo blady kurczak (lekko wpadający w niebieski), z błyszczącą, wilgotną skórą, nie jest zdrowy. W temperaturze poniżej 60 stopni w rosole mogą zacząć namnażać się niebezpieczne dla zdrowia bakterie. Tuszka musi być w całości zanurzona w bardzo zimnej wodzie (możesz użyć foliowej torby do mrożenia i nalać do niej wody), którą trzeba wymieniać co pół godziny, żeby była stale chłodna. Jeśli nie wygląda dobrze – tuszka jest szklista, albo (co gorsza) lepka w dotyku, nie kupuj jej i najlepiej zadzwoń po Sanepid. ROZMRAŻANIE W ZIMNEJ WODZIE – rozmrażanie całego kurczaka w zimnej wodzie trwa około 2-3 godzin. Przyjmuje się, że na 1 kg kurczaka trzeba poświęcić 50-60 minut pieczenia w temperaturze 180 stopni. I jeszcze jedna uwaga: nie piecz nadzianego drobiu w mikrofali, gdyż istnieje ryzyko, że farsz się nie dopiecze. Niemal w każdym przepisie o kurczakach zaleca się umycie mięsa przed przygotowaniem, a tymczasem nie jest to wcale rekomendowana metoda. Dotyczy to w szczególności farszu z bułką namoczoną wcześniej w mleku. Rozmrożoną w ten sposób kurę można trzymać w lodówce jeszcze przez jeden dzień. Rozmrożoną w ten sposób kurę można trzymać w lodówce jeszcze przez jeden dzień. Rosół z kury jest jednym z koronnych dań na polskim, zwłaszcza na niedzielnym, stole. Nigdy, ale to nigdy nie rozmrażaj mięsa na blacie kuchennym w temperaturze pokojowej. ROZMRAŻANIE W MIKROFALI – to trzeci i najmniej korzystny sposób na wyciągnięcie kury z okowów lodu. Zamrożony kurczak w całości może spędzić w zamrażalniku maksymalnie 12 miesięcy. Kupuj kurczaka tylko w zaufanym miejscu Brzmi jak slogan z każdego poradnika, ale to rzeczywiscie najpewniejszy sposób. My kupujemy kurczaki w jednej z sieci handlowych, który oferuje dwa rodzaje kurczaków z wolnego wybiegu: polskie i francuskie. Pomożesz w ten sposób innym uniknąć potencjalnie bardzo niebezpiecznych konsekwencji niewłaściwego obchodzenia się z mięsem. Najlepszym sposobem na bakerie jest gotowanie lub pieczenie w wysokiej temperaturze. Pamiętaj, że surowy kurczak jest zdatny i bezpieczny do spożycia tylko w ciągu maksymalnie dwóch dni od uboju. Jeśli podobał Ci się nasz poradnik, uważasz, że może być przydatny w kuchni, wyślij link znajomemu, wrzuć do mediów społecznościowych. Niepakowany drób zazwyczaj nie jest opatrzony datą przydatności do spożycia i musimy wierzyć sprzedawcy na słowo, że jest świeży. Rozmrożenie w ten sposób piersi z kurczaka potrwa około godziny. Dlatego najlepiej mieć jakiś zaufany sklepik mięsny, w którym znamy obsługę (a ona zna nas) i wiadomo, że nie wciśnie nam trefnego towaru. Jeśli nie planujesz użyć go w ciągu najbliższych 2-3 dni, po zupełnym wystudzeniu zamróź rosół. Gotuj lub piecz mięso w temperaturze powyżej 73,9 stopni C. Szybko schładzaj ugotowane/upieczone mięso. Z kurczaka wyciągniętego z chłodni może wydostawać się czerwonawy płyn. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia co roku umiera 420 tys. osób w związku z zatruciem nieświeżym, źle przygotowanym, niewłaściwie przechowywanym jedzeniem. Po drugie nieumiejętne przygotowany drób, niedogotowany, źle i zbyt długo trzymany w temperaturze pokojowej, może być źródłem zatruć i groźnych chorób. Nie trzymaj pieczonego mięsa w temperaturze pokojowej Jeśli dodasz do tego lajka lub napiszesz komentarz będzie to dla nas nagroda za wykonaną pracę nad poradnikiem:) W tekście wykorzystaliśmy wskazania i tabele przechowywania drobiu Departamentu Żywności USA Tu uwaga: w sklepach od jakiegoś czasu sprzedawane są kurczaki karmione kukurydzą, które są żółte jak cytryna. Bakterie, które namnażają się w niewłaściwie przechowywanej żywności są naprawdę niebezpieczne. Separuj mięso surowe od pozostałych składników spożywczych (przede wszystkim nie krój go tym samym nożem i na tej samej desce co inne produkty). Mięso może leżeć w marynacie do 2 dni. 2. Sprawdź dokładnie termin ważności Jak wspomnieliśmy – na niepakowanym drobiu nie ma daty. Dlatego sporo na ten temat wiemy – dziś naszą wiedzą chcieliśmy podzielić się z Wami. Kolor skóry zależy co prawda w dużej mierze od tego, czym była karmiona kura. Podobnie jest z innym mięsem drobiowym z kością. .

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/jak-przechowywac-mieso/