Placek po węgiersku

Obiad
02.03.2020 20:17
Placek po węgiersku

Ilość porcji: 2 Przygotowanie: 1 h 50 minut Składniki: – 300 g wołowiny na gulasz – 1 cebula + ćwiartka do placków – pół czerwonej papryki – 1 szklanka passaty pomidorowej – 1 szklanka białego wina – 1 łyżka sosu tabasco – 1 łyżeczka papryki ostrej – gorąca woda – 0,5 kg ziemniaków – 1-2 jajka – 3-4 łyżki mąki pszennej – sól, pieprz – olej do smażenia – 1-2 łyżki śmietany 18% na porcję – natka pietruszki Przygotowanie: - Wołowinę pokrój w niewielkie kawałki na gulasz. Polecam Wam także pyszne przepisy na: – kotlet schabowy – schabowy inaczej – zupa ogórkowa – cordon bleu z kurczaka – zupa pieczarkowa – zapiekanki z pieczarkami – przepis na ogórki kiszone PLACEK PO WĘGIERSKU Przyszedł czas na doprawienie dania – dodaj sól i pieprz do smaku, ostrą paprykę oraz sos tabasco. Uwaga – sos będzie parował, dlatego co 10-15 minut trzeba dodać trochę gorącej wody. Ostatnim razem zamiast wody wlej porcję białego wina – sos dostanie jeszcze więcej smaku. Placki połóż na talerzach, ułóż na nich gulasz, trochę gęstej śmietany i posiekaną natkę pietruszki. Nie był wcześniej zwolennikiem tego dania, nawet nie chciałam się przyznawać, że planuję go zrobić na obiad pewnej niedzieli. - Na niewielkiej ilości oleju podsmaż wołowinę, tak aby obsmażyła się z każdej strony. Deska Gąska Aniela – średniaProdukt w promocji Czerwone wino też będzie dobre, ale nieco odmieni smak gulaszu, a to właśnie dodatek białego wina zrobi ten niesamowity smak! - Na patelni rozgrzej olej, smaż z ciasta spore placki ziemniaczane. Być może zdziwi Cię dodatek białego wina do czerwonego mięsa, ale nie jest to przypadek a celowy zabieg. Więc skoro smakowało komuś kto twierdzi, że jest to kiepskie danie, będzie smakowało i Wam :).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://nietylkopasta.pl/placek-po-wegiersku/