Pomarańczowa panna cotta z syropem pomarańczowym

Jolanta
Desery
12.02.2020 6:11
Pomarańczowa panna cotta z syropem pomarańczowym

Przepis na 2 porcje. 200 ml jogurtu naturalnego 200 ml soku z pomarańczy 1 łyżka żelatyny na syrop: 200 ml soku z pomarańczy + cząstki pomarańczy Żelatynę zalewamy 50 ml soku z pomarańczy, zostawiamy ją aż napęcznieje. Tym razem zainspirowana książką Kuchnia fit Konrada Gacy postanowiłam przygotować ten deser w wersji super light na jogurcie naturalnym z sokiem z owoców, które bardzo kojarzą mi się z grudniem, czyli z pomarańczami. Deser jest przygotowany całkowicie bez dodatku cukru, jego słodycz pochodzi z soku świeżo wyciskanych słodkich pomarańczy, podobny syrop pomarańczowy przygotowałam do tostów pomarańczowych, czy Kefirowej panna cotta, tamten był jednak przygotowany z dodatkiem cukru. Gdy panna cotta stężeje, a przygotowaliśmy ją w foremkach, przed wyjęciem z foremek wstawiamy je na 5 sekund do wrzątku, po czym przekładamy deser na talerz. Następnie dodajemy do jogurtu naturalnego przestudzony sok z żelatyną i trochę otartej skórki z pomarańczy, mieszamy za pomocą trzepaczki aby masa była gładka i przelewamy do szklanych słoiczków lub do foremek. W rondelku umieszczamy sok wyciśnięty z 2 pomarańczy, sok doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy na małym ogniu, do zredukowania, syrop musi zgęstnieć i przestygnąć.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/desery/pomaranczowa-panna-cotta-z-syropem-pomaranczowym/
damsko męskie spojrzenie na kuchnię

damsko męskie spojrzenie na kuchnię

Jolanta