Gniazdka - pączki parzone

Magdalena
Desery
11.02.2020 2:14
Gniazdka - pączki parzone

Są tak pyszne, że gwarantuję, że na jednym gniazdku się nie skończy! - 1 szklanka wody - 120 g masła - 1 łyżka cukru pudru - 1 szklanka mąki pszennej - 4 jajka - szczypta soli - 1 litr oleju W przypadku, gdy decydujemy się polać gniazdka lukrem, to wykonując ciasto możemy zmniejszyć ilość cukru pudru z 1 łyżki do 1 łyżeczki, bo i tak będą słodkie. Dodatkowo: - cukier puder lub Lukier: - 3/4 szklanki cukru pudru - 3 łyżki wody lub soku z cytryny Wykonanie: W garnku zagotowujemy wodę i dodajemy masło, sól oraz cukier puder. Jest przy nich trochę zabawy, ale wbrew pozorom nie są trudne do wykonania i szybciej z nimi schodzi niż z tradycyjnymi pączkami, bo nie trzeba wyrabiać ciasta i czekać aż wyrośnie. Smażymy, aż papier się odklei (po około 1 min.), następnie smażymy pączki z obu stron na złocisty kolor. Gniazdka - pączki parzone Gniazdka to pączki wykonane z ciasta parzonego (ptysiowego) zwane też pączkami wiedeńskimi lub hiszpańskimi. Lukier:Do miski wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub gorącą wodę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Są tak pyszne, że gwarantuję, że na jednym gniazdku się nie skończy! Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ciasto, formując kółka o średnicy około 3-4 cm prosto na wycięte kawałki papieru.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kuchniamagdaleny.pl/2019/02/gniazdka-paczki-parzone.html