Drożdżowy makowiec. 2016-04-13 12:14:40 Write a review 0 calories 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g Nutrition Facts Serving Size 0g Amount Per Serving Calories 0 Calories from Fat 0 % Daily Value * Total Fat 0g 0% Saturated Fat 0g 0% Trans Fat 0g Polyunsaturated Fat 0g Monounsaturated Fat 0g Cholesterol 0mg 0% Sodium 0mg 0% Total Carbohydrates 0g 0% Dietary Fiber 0g 0% Sugars 0g Protein 0g Vitamin A 0% Vitamin C 0% Calcium 0% Iron 0% * - Smacznego beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/ Składniki - 3 1/2 szklanki mąki pszennej (do wypieków drożdżowych) - 25 g świeżych drożdży + 1/4 szklanki ciepłej wody do rozrobienia + łyżeczka cukru - 1/2 szklanki drobnego cukru - 1 jajko - 3 łyżki oleju - oliwa z oliwek do posmarowania papieru o pieczenia (delikatnie) - gotowa masa makowa (1 puszka), bądź masa domowej roboty Przygotowanie - Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem, odstawiamy do tzw. ruszenia rozczynu (bąbelki). Formujemy kulę i odstawiamy w oprószonej mąką misce przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 50 minut. Kładziemy na posmarowanym oliwą z oliwek papierze do pieczenia i pakujemy rolady, zostawiając troszku luźnego miejsca. Dziś zapraszam Was na roladę z masą makową. Taki drożdżowy makowiec idealnie sprawdzi się do weekendowej kawy lub herbaty, jak również na Święta. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt (grubość około 3-4 mm). Kładziemy na blaszce, zostawiamy do podrośnięcia około 20 minut. Nakładamy masę makową, zostawiając około 1,5 cm wolnego brzegu. Ciasto ma mieć miękko, delikatną konsystencję, ale nie powinno przywierać do rąk. - Rolady pieczemy około 45 minut.