Szybki jabłecznik robi się w jednej misce przy pomocy drewnianej łyżki, dzięki czemu unikniemy bałaganu, który często towarzyszy pieczeniu (no przynajmniej u mnie tak jest :D) i tony rzeczy do mycia XD Składniki: 8 jabłek szklanka cukru pół szklanki oleju rzepakowego Wielkopolskiego 2,5 szklanki mąki 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody Pieczemy w 160° (u mnie z termoobiegiem) przez około godzinę. Wymiary formy 25 x 21 cm. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy na minimum 2 godziny. Jest to jedno z tych ciast z którymi poradzi sobie każdy. Do ciasta śmiało możecie dorzucić bakalie lub 2 łyżki kakao. Następnie do jabłek dodajemy mąkę, jajka, proszek do pieczenia i sodę.