Składniki: - kilak większych pieczarek - niespełna szklanka maślanki - 1 szklanka mąki pszennej - 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu - 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki - 3/4 łyżeczki soli - opcjonalnie 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki (dziś pominęłam) - 2 jajka M - 1 łyżka oleju rzepakowego Wielkopolskiego do ciasta + olej do smażenia Przygotowanie: Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju w garnku lub głębszej patelni. Dziś zapraszam was na pieczarkowe kęsy, czyli szybką przekąskę na każdą okazję. U nas króluje na każdej imprezie czy to z przyjaciółmi, rodziną, czy też sylwestrowej. Po tym czasie znów mieszamy i zanurzamy w cieście plasterki pieczarek (tak aby były ładnie nim pokryte). Takie kęsy idealnie smakują w towarzystwie domowych sosów: czosnkowego, pomidorowego, paprykowego itd. Pieczarki pozbawiamy ogonków, obieramy i kroimy w około 0,5 cm plasterki.