Zapraszam do innych słodkich przepisów na Boże Narodzenie: – ciasteczka z pieczątkami – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – kruche ciasteczka świąteczne – muffiny piernikowe – zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań Przygotowanie: 2 h 10 minut Składniki na masę makową: – 500 g maku – 1 szklanka miodu – 4 łyżko oleju – 150 g orzechów włoskich – 50 g płatków migdałowych – 100 g drobno posiekanych suszonych owoców (morele, żurawina, figi, inne) i lub kandyzowanej skórki pomarańczowej Powyższe składniki możecie zastąpić gotową masą makową (puszka 800g) – 3 jajka M – 130 g masła w temperaturze pokojowej – 2 łyżki cukru Składniki na biszkopt: – 90 g mąki pszennej – 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej – 4 jaja rozmiar M – 130 g cukru drobnego do wypieków cukier puder do posypania Przygotowanie: Jeśli używasz gotowej masy makowej przejdź od razu do punktu 3. Mak wsyp do misji i zalej wrzątkiem, tak aby go zakrył. Na 5 minut przed końcem pieczenia przygotuj ciasto na biszkopt. Jeśli planujecie świąteczne wypieki, a brakuje Wam czasu na upieczenie tradycyjnej strucli makowej, możecie skorzystać z tego przepisu. Do tak przygotowanej masy dodaj wcześniej przygotowany mak lub gotową masę makową z bakaliami. Nałóż na niego ciasto biszkoptowe wyrównując powierzchnię z góry. W misce ucieraj mikserem masło oraz cukier na puszystą masę. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu całkowicie wystygnąć. Tak przygotowane ciasto makowe przełóż do prostokątnej brytfanny o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. To idealne połączenie bardzo lekkiego ciasta biszkoptowego z masą makową. Do maku dodaj miód, olej, drobno posiekane orzechy i migdały oraz suszone owoce lub kandyzowaną skórkę pomarańczową. Po 40 minutach wyjmij makowy blat z piekarnika.