Składniki: soczewica czerwona 1 szklanka, ciecierzyca sucha 1 szklanka, cebula 1 szt, pietruszka korzeń 1 szt, marchew 1 szt, pomidory z puszki 1 opakowanie, czosnek 2 ząbki, sos sojowy 2 łyżki, koncentrat pomidorowy 3 łyżki, kolendra mielona 1 łyżeczka, kmin rzymski 1 łyżeczka, papryka słodka mielona pół łyżeczki, papryka ostra pół łyżeczki, kurkuma 1 łyżeczka, sól i pieprz do smaku, natka pietruszki lub świeża kolendra posiekana 3 łyżki, sok z limonki do skropienia zupy, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Ciecierzyce moczymy w wodzie przez noc, następnie gotujemy do miękkości i odcedzamy. Moja dzisiejsza wersja tej zupy jest bezmięsna, ale jeśli nie wyobrażacie sobie zupy bez mięsa, to polecam dodać jagnięcinę lub baraninę. Wszystko podsmażamy przez 1-2 min, aby przyprawy uwolniły swój aromat, ale nie mogą się przypalić. Poza tym przed podaniem należy ją skropić sokiem z limonki i posypać świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Następnie dodajemy ugotowaną ciecierzycę, koncentrat pomidorowy, wyciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy i przyprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. Cebule drobno siekamy i lekko podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę pietruszkę, marchew oraz przyprawy.