Torcik z kapusty

Kasia
Przekąski
18.04.2018 11:59
Torcik z kapusty

Drukuj przepis Składniki 400 g masy na ciasto półkruche 1 dynia piżmowa (ok 1 kg) 500 g kapusty kiszonej 200 ml wina białego wytrawnego 100 g masła 100 ml śmietany 36% 2 laski cynamonu 60 ml octu piwnego 100 ml miodu Gałka muszkatołowa Sól/pieprz W związku z tym niżej mam dla Was przepis na zadziwiający, nietypowy Torcik z kapusty, wzorowany na historycznej recepturze z 1686 roku, przygotowany przez Macieja Nowickiego, szefa kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. 4 Kiedy dynia jest już miękka wkładamy ją do małego rondla, dolewamy śmietanę i na bardzo wolnym ogniu podgrzewamy jednocześnie blendując bardzo dokładnie, na koniec dodajemy masło oraz sól i pieprz. Dynie piżmową tniemy w kostkę około 1 cm wielkości i pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze około 160 stopni. To co mnie zmartwiło, to wyniki badania, które pokazały, że Polacy nie uważają siebie za naród propagujący i pielęgnujący swoją kuchnię, dlatego pora to zmienić i odnaleźć te smaki, którymi warto się chwalić na płaszczyźnie międzynarodowej. 2 Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy wino, laski cynamonowe oraz szczyptę pieprzu i gotujemy około 1 godzinę na bardzo małym ogniu pod przykryciem. Cieszę się, że takie inicjatywy powstają, ponieważ pozwalają odkrywać nam na nowo rodzime smaki, o których zapominamy w pogoni za czymś co orientalne, trudno dostępne. Przepis na torcik z kapusty - źródło oryginalnej receptury: Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów, ok. 1686 r. Pod przepisem znajdziecie także wiele ciekawostek na temat badania przeprowadzonego w ramach projektu Polskie Skarby Kulinarne – zobaczcie koniecznie!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kuchniabazylii.pl/2018/04/torcik-z-kapusty-polskie-skarby-kulinarne/