A teraz… czas wrócić do przepisu, jednak zanim do niego dojdziemy muszę przytoczyć kilka informacji, które są bardzo istotne przy przygotowywaniu ciasta: do pizzy używamy najlepiej mąki 00 nigdy pizzy nie wałkujemy – wałkowanie sprawia, że ulatnia się powietrze z ciasta aby ciasto dobrze wyrosło, nie potrzebujemy całej kostki drożdży, wystarczy odrobina – istotniejszy jest czas wyrastania ciasto na pizzę zagniatamy tak, jakbyśmy go składali – nie można rozerwać struktury ciasta czas wyrabiania ciasta powinien być tak długi, aż uzyskamy jednolitą konsystencję ciasta Jednak niezależnie od tego co lubimy, jedno musi być idealne – ciasto! Wraz z piecem do wypieku domowej pizzy otrzymałam przepis, który odczarował nieudane wcześniej ciasta – chętnie się nim z Wami podzielę 🙂 Przepis na ciasto na pizze Drukuj przepis Składniki 400-500 g mąki 00 0,5 g świeżych drożdży - wielkość jak połowa paznokcia 250 ml wody łyżeczka soli 15 g oliwy z oliwek Przepis 1 Kamień po zakupieniu pieca będzie idealnie biały, jednak z czasem, ze względu na pieczenie będzie zmieniał kolor na ciemniejszy. Piec rozgrzewamy na opcji temperatury 1,5, a tuż przed samym włożeniem rozgrzewamy go na maksa na opcji 3. Oczywiście to sprzęt, który mocno się nagrzewa, dlatego przy wypieku unikajmy dotykania pokrywy pieca gołymi dłońmi – jednak możecie bez problemu złapać za srebrny element do podnoszenia pokrywy – nagrzewa się, ale optymalnie. 9 Po tym czasie formujemy z ciasta placki na pizze, rozciągamy je po blacie i podsypujemy mąką. Jeżeli macie dość miejsca na blacie, piec z powodzeniem może stać się ozdobą Waszej kuchni 😉 5 Po tym czasie ciasto polewamy oliwą z oliwek - wyrabiamy, aż ciasto wchłonie oliwę, około 10 minut. Przechowywanie pieca też nie powinno być trudne, bo jest dość ustawny, a także nie ma żadnych elementów, które mogłyby nam cokolwiek ubrudzić, bądź o cokolwiek zahaczyć. Jeżeli macie wątpliwości odnośnie przygotowania ciasta, na stronie Pizzaitaliana.pl znajdziecie również filmiki, które podpowiedzą, jak przygotować idealne ciasto! Dodatkowo, opiszę piec do pizzy, który na stale zagościł w mojej kuchni i szybko jej nie opuści. Przygotowanie idealnego ciasta na pizze zajmuje nawet do kilkudziesięciu godzin – ja podam Wam najbardziej optymalny przepis. 7 Z podanych proporcji zrobimy ciasto na 3 pizze. Na początku konsystencja ciasta będzie bardzo rzadka, przypominająca ciasto naleśnikowe. Przypuszczam, że większość imprez ze znajomymi będzie opierała się na przygotowywaniu domowej pizzy! Dzielimy ciasto na 3 i formujemy z niego piłeczki. Nie wystarczy zmieszać wszystkich proporcji, ale podejść do ciasta z sercem i dużą cierpliwością (o którą akurat u mnie trudno). Piec posiada także kilka elementów grzewczych – na górze i dole oraz otwory wentylacyjne, co zapewnia odpowiednią cyrkulacje powietrza. W momencie, gdy uzyska jednolitą konsystencję, przekładamy ją na blat i wyrabiamy około 15 minut. Bazowałam na tym przepisie, jednak u mnie w przepisie zmniejszyłam porcję o połowę. Uzyskujemy pięknie wyrośnięte ciasto (również przy skorzystaniu z innych przepisów – testowałam!), takie jak we włoskich restauracjach.