Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 2 Składniki: 2 pstrągi patroszone 16 g masła ½ pęczka koperku sos z cytryny szczypta soli szczypta pieprzu czarnego 5 sztuk młodych ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 cebula czerwona ½ pęczka pietruszki 1 łyżka oliwy szczypta soli szczypta pieprzu Cayenne 1 łyżeczka tymianku Przygotowanie: Wymieszać z cebulę pokrojoną w piórka, czosnkiem pokrojonym w cienkie plasterki i posiekaną natką z pietruszki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku przez 30 minut w 200 stopniach – mieszając od czasu do czasu. W tym czasie wymieszać masło z połową posiekanego koperku i szczyptą soli. Pstrąg z pieczonymi ziemniaczkami to zdrowa i wyrazista w smaku ryba. Gdy ziemniaczki będą już zarumienione, ułożyć na nich rybę i piec kolejne 20 minut.