Składniki: 150 g ulubionego makaronu (ja użyłam makaronu fuži) 2 filety udek z kurczaka duża garść suszonych grzybów 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 3/4 szklanki wody (do zalania grzybów) 150 ml słodkiej śmietany 18% 1 łyżeczka rozmarynu garść orzechów włoskich 2 gałązki natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 2-3 porcje) Na drugi dzień, na rozgrzany olej, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, po 2 minutach wrzucamy udka z kurczaka, obsmażamy na złoty kolor. Podobne przepisy: Makaron z pieczarkami Muszle makaronowe z pieczarkami na beszamelu Łazanki z włoską kapustą i pieczarkami Łazanki z kapustą i pieczarkami Na tym etapie kroimy udka w większą kostkę, doprawiamy rozmarynem, solą i świeżo mielonym pieprzem, wkładamy na noc do lodówki. Parę dni temu przypomniało mi się, że w szafie czeka na mnie makaron przywieziony z Chorwacji. Miałam ochotę na coś z grzybami, więc efekty macie na załączonym zdjęciu. Grzyby kroimy w mniejsze kawałki, dorzucamy do kurczaka razem z wodą, w której się moczyły.