Szarlotka z pomarańczą i bezą

Ciasta
09.11.2017 20:43
Szarlotka z pomarańczą i bezą

Składniki: Spód: 15 dag mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 dag cukru 75 g masła + niewielka ilość do wysmarowania formy 3 żółtka (białka zachować do bezy) 1 łyżka cukru waniliowego łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej skórka starta z połowy pomarańczy Jabłka: 1 kg jabłek (szarej renety) 5 dag cukru skórka starta z połowy pomarańczy miąższ z 1 pomarańczy Beza: 3 białka 15 dag cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wrzucamy je na dużą patelnię, dodajemy cukier, startą skórkę pomarańczy i miąższ wyjęty z białych błonek (razem z wyciekającym sokiem). Wyjmujemy z piekarnika ciasto, nakładamy na jego wierzchu bezę i wkładamy z powrotem. Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy do miski, łączymy z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem, startą skórką i gałką muszkatołową. Całość smażymy na dużym ogniu około 8 minut do momentu aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. W tym czasie obieramy jabłka, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Wkładamy ciasto od lodówki na około 20 minut. Dodajemy żółtka i zagniatamy rękoma ciasto na jednolitą masę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://qchniapoprostu.blogspot.com/2016/11/szarlotka-z-pomarancza-i-beza.html