Cebulka do śledzi (i nie tylko) a la chutney – prosty przepis krok po kroku Do przygotowania cebulki do śledzi będziecie potrzebować: 1 kg cebuli 1 mały koncentrat pomidorowy (200 g) 3-4 łyżki oleju około 1 szklanki gorącej wody 1 łyżeczkę cukru (ja, jak zawsze, dodaję cukier trzcinowy) 4-5 ziarenek ziela angielskiego 2-3 liście laurowe sól i pieprz do smaku (ja używam soli himalajskiej oraz pieprzu ziołowego) Dzisiaj mam dla Was bardzo prosty przepis na cebulkę a la chutney, która świetnie nadaje się nie tylko jako dodatek do śledzika, czy wędlin, ale również do kanapek 😉 Dodatkowo, cebula sama w sobie, ma właściwości zdrowotne, o których chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Ponieważ zbliżają się ostatki adwentowe i Andrzejki, chciałabym w najbliższych postach podzielić się z Wami przepisami, które mogą się przydać w trakcie przygotowywania imprez, czy spotkań z tej okazji. Nasza cebulka do śledzi a la chutney jest już gotowa! Moim zdaniem, idealnie smakuje jeszcze ciepła, jako dodatek do domowego, świeżo upieczonego chleba (przepis na domowy chleb bezglutenowy znajdziecie TUTAJ). Cebulka do śledzi a la chutney – wykonanie krok po kroku: Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Z tego względu, wspaniale się sprawdzi w tym jesiennym okresie wzmożonych zachorowań na przeziębienia, czy grypę. 😉 A cebulka do śledzi a la chutney, którą robiła moja Babcia, była najlepsza na świecie!