Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki oleju 4 łyżki wody 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Mus jabłkowy: 1 kg jabłek (u mnie Ligol) 1 galaretka cytrynowa 100 g cukru (w zależności od rodzaju jabłek) ¼ szklanki wody Bita śmietana: 500 ml śmietanki 30-36% 2 śmietan-fixy 4 łyżki cukru pudru Dekoracja: 3 kostki mlecznej lub gorzkiej czekolady Przygotowanie: Biszkopt: Ciasto z musem jabłkowym i bitą śmietaną – puszysty biszkopt, mus jabłkowy z kawałkami jabłek i bita śmietana posypana czekoladą – najlepsze połączenie! Ciasto wyłożyć na blaszkę (forma 22 x 27 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec 45 – 50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 20 kawałków (forma 22 x 27 cm ) Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do ubitych jajek i na średnich obrotach miksera połączyć ze sobą. Gotować pod przykryciem z cukrem i wodą do czasu, aż jabłka zmiękną (około 20 minut).