Polecam Ci także przepisy: – pierogi ruskie – pierogi z mięsem – pierogi z soczewicą – pierogi z kaszą gryczaną – pierogi z szpinakiem i serem feta – pierogi z dynią i serem pleśniowym – zielone pierogi – pierogi z bobem – leniwe pierogi z kaczką Ilość porcji: farsz na 50-60 pierogów Przygotowanie: 50 minut Składniki: – 1,5 porcji ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów – 1 kaczka około 2 kg, możecie użyć mrożonej – jarzyny z rosołu: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 kawałek selera – sól, pieprz, 2 łyżeczki oregano – 8-12 łyżek rosołu Przygotowanie: Kaczkę ugotuj tak jak w przepisie na rosół z kaczki. Przygotuj ciasto na pierogi z tego przepisu na najlepsze ciasto na pierogi. Jeśli tak jak ja masz farsz z całej kaczki, zrób ciasto z 750 g mąki, to powoli Ci na ulepienie ok 50-60 pierogów. Teraz obierz kaczkę z mięsa, zostawiając z mięsem także część lub całą kaczą skórę z tłuszczykiem. Mamy wiele pomysłów na wykorzystanie mięsa z rosołu, jarzynową sałatkę którą zrobimy z warzyw. Z kaczki ugotowanej w rosole oraz z warzyw zrobicie natomiast pyszny farsz do pierogów 🙂 Dziś taki właśnie pomysł, bazujących na rosole z kaczki, który będzie doskonały na pierwsze danie. Mięso najeży zmielić w maszynce, a na koniec zmielić do farszu także warzywa z rosołu: marchew, pietruszkę oraz seler.