80 mg Witamina K - 1.1/0.8 µg Wapń – 21/15 mg Żelazo - 0.80/0.57 mg Magnez - 12/9 mg Fosfor - 44/30 mg Potas - 340/230 mg Sód – 1/1 mg Cynk - 0.32/0.23 mg Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference Dynia w kuchni Pieczona dynia wspaniale smakuje na ciepło, taka wyciągnięta prosto z piekarnika, ale jest też doskonałą bazą do innych dań, tak wytrawnych jak i słodkich. Sałatka z dynią i figami Składniki: 3 - 4 plastry pieczonej dyni 2 dojrzałe figi 50 g mozzarelli kilka plasterków dojrzewającej szynki garść listków sałaty radicchio 1/2 ząbka czosnku sok z cytryny sól pieprz oliwa z oliwek krem balsamiczny Wykonanie: Dynię kroimy w kostkę, tak samo kroimy mozzarellę. Dynia jest bogata w beta-karoten - to pomarańczowy, czerwony i żółty barwnik roślinny (to dzięki niemu dynia ma tak intensywny kolor) i jednocześnie substancja o właściwościach leczniczych. Figi kroimy w ósemki, listki radicchio w małe kawałki, a szynkę w szerokie paski. Należy zwrócić uwagę, że indeks glikemiczny dyni jest wysoki i wynosi 75, dlatego nie jest ona wskazana w cukrzycy. Dziś natomiast chciałam Wam pokazać prosty przepis na fajną sałatkę, która bardzo apetycznie wygląda na talerzu i idealnie pasuje do jesiennych klimatów, ponieważ wykorzystałam w niej sezonowe składniki. Pamiętajmy, że beta-karoten jest odporny na działanie wysokiej temperatury, dlatego poddana obróbce cieplnej dynia jest również dobrym źródłem prowitaminy A. Spośród owoców i warzyw uprawianych w Polsce dynia jest jednym z bogatszych źródeł beta-karotenu. Na talerzu lub w misce układamy wszystkie składniki sałatki, dodajemy sos, a na koniec polewamy kremem balsamicznym. Dodatkowo jest niskokaloryczna i beztłuszczowa oraz zawiera dużo celulozy, dzięki czemu jest to dobre warzywo na odchudzanie, ponieważ przyspiesza przemianę materii. 031 mg Ryboflawina – 0.110/0.078 mg Niacyna - 0.600/0. 413 mg Witamina B6 - 0.061/0.044 mg Kwas foliowy - 16/9 µg Witamina A – 8513/5755 IU W szklance mieszamy sól, pieprz, oliwę, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Oto sałatka z dynią i figami, przyprawiona sosem z delikatną nutką czosnku i kremem balsamicznym. To wdzięczne warzywo możemy wykorzystywać w kuchni na przeróżne sposoby. Próbowałam też odmianę Microwave, są to małe okrągłe żółto-pomarańczowe prążkowane dynie, które przygotowuje się w mikrofali. To warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk, a przy tym ma niewiele kalorii. Wartości odżywcze dyni surowej/gotowanej w 100 g Wartość energetyczna - 26/20 kcal W sprzedaży są też dynie makaronowe Stripetti i Pyza, ale ja nie jestem ich wielbicielką.