Składniki: Biszkopt: - 3 jajka - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - szczypta soli Biszkopt makowo-kokosowy - 4 białka - 3/4 szklanki cukru - 100 g wiórek kokosowych - 100 g maku - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli Krem - 400 ml kremówki 30% - 250 g serka mascarpone - 3 łyżki cukru pudru Polewa czekoladowa - 100 ml śmietanki 30 % - 100 -150 g czekolady (w zależności jak gęsta ma być polewa) Poncz: - 100 ml wódki - 100 ml wody Pieczemy przez 30 minut w temp. 180*C Ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy porcjami cukier aż masa będzie gęsta i ponownie dodajemy porcjami mak, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łącząc wszystkie składniki. Pieczemy przez 40 minut w temp. 160*C Kremówkę na krem ubijamy na sztywną pianę, dodajemy dalej miksując na mniejszych obrotach cukier puder, a następnie serek mascarpone. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 24 x 24 cm moja blaszka była ciut innych wymiarów i ciasto wyszło takie wysokie. Kremówkę przelewamy do garnuszka , podgrzewamy, wrzucamy kawałki czekolady i przygotowujemy polewę, którą wylewamy chłodniejszą na górę ciasta, posypujemy kokosem i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Smarujemy biszkopt dżemem z czarnej porzeczki i przykrywamy wszystko blatem makowo-kokosowym, nasączamy ponownie ponczem, wykładamy kremem, dociskamy biszkoptami jeden obok drugiego, które również można nasączyć.