Pamiętajcie, że jeśli małże nie otworzą się podczas gotowania, oznacza to że są zepsute i należy je bezwzględnie wyrzucić! Spaghetti z małżami Venus 2 duże porcje Składniki: - około 250 g makaronu Lubella spaghetti (około pół opakowania) - około 500 g mrożonych małży Venus - 100 ml białego wina - 200 ml śmietanki kremówki 30% - 2 ząbki czosnku - pęczek natki pietruszki - 2 łyżki oliwy z oliwek - sól Tak więc nie będzie to dla Was zaskoczeniem, że dzisiejszy danie to właśnie makaron, a konkretnie spaghetti z małżami Venus 😀 Oczywiście będzie to danie proste, szybkie w przygotowaniu i zawierające tylko kilka składników, bo jak wiadomo najsmaczniejsze są dania nie przekombinowane 😉 Znowu podgrzewamy na średnim ogniu przez 2-3 minuty, co jakiś czas potrząsając patelnią/garnkiem. Gotujemy na średnim ogniu 2-3 minuty, potrząsając co jakiś czas patelnią/garnkiem. Po tym czasie sprawdzamy czy wszystkie małże się otworzyły, jeśli nie to koniecznie wyrzućcie te zamknięte!!! Po tym czasie powinny się one pootwierać, te które pozostaną zamknięte po rozmrożeniu należy wyrzucić. Wrzucamy na nią przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy kilka chwil, uważając żeby go nie przypalić. W tym czasie w wysokiej patelce lub dużym garnku rozgrzewamy oliwę.