Ciasto ciemne: - do rondla wkładamy margarynę, cukier, wodę i kakao, całość podgrzewamy i mieszamy tak długo, aż cukier się rozpuści i wszystkie składniki się ze sobą połączą, gotowe odstawiamy do ostudzenia - do zimnej masy czekoladowej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz jajka, miksujemy - gotowe ciasto przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 20-25minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC - z gotowego ,wystudzonego ciasta foremką wycinamy np. duszki Ciasto jasne: - białka ubijamy z szczyptą soli, następnie dodajemy łyżka po łyżce cukier, cały czas miksując, - do ubitych białek dodajemy żółtka jedno po drugim ( jedno żółtko, miksujemy, drugie miksujemy i tak, aż do końca) - na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę oraz olej, całość dokładnie ale delikatnie mieszamy - do keksówki (30x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia , na dno wylewamy cienką warstwę jasnej masy na której układamy ciasno czekoladowe duszki, które następnie przykrywamy resztą ciasta - babkę pieczemy około 50-60 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Źródło: