Wyobraźcie sobie, że zmierzając na ślub swej córki zatrzymał się w gospodzie, gdzie została podana mu zupa cebulowa. Bagietkę pokroić na kromki i opiec na złoty kolor z dwóch stron w tosterze lub piekarniku, Grzanki delikatnie natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku. Idealna na ten czas jest niezwykle popularna we Francji zupa cebulowa, która coraz częściej gości na naszych stołach. I dobra rada, jeśli wybieracie się na imprezę, to ugotujcie duży garnek tej smakowitej zupy, a nie będziecie narzekać na kaca. To z biedy narodziła się zupa cebulowa, która przez wieki nabrała wykwintnego charaktery i weszła na salony. Zupa cebulowa przygotowanie Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół i posiekać na półplasterki Tak zasmakowała naszemu królowi, że postanowił zostać tak długo w karczmie, aż kucharz nie przyrządzi tego specjału na jego oczach. Z tym ostatnim związana jest krótka opowieść, dlaczego spóźnił się na ślub córki z królem Francji. To on mawiał, że po nocnych igraszkach, gdzie wino lało się strumieniami, a kac dawał znać o sobie następnego dnia najlepszym lekarstwem jest… zupa cebulowa! To za sprawą Ludwika XV zupa cebulowa rozgościła się na szlacheckich stołach. Niestety, Maria Leszczyńska za piękność nie uchodziła, ale królewski małżonek i tak ją kochał, choć na swój sposób… Mieszając smażyć na średnim ogniu przez minimum 1/2 godziny do momentu, aż się cebula skarmelizuje Zwiększyć ogień i wlać wino Cóż, latem na pewno, jednak jesienią i zimą w tej części Francji wiatr hula, a znad morza wieje, że głowę urywa. Dziś na chwilę chcę Was przenieść do Francji, jakby nie patrzeć ten kraj słynie z sera, wina i dobrej kuchni. Niestety na francuskiej wsi raczej się nie powodziło ludziom, składniki pożywienia były proste i tanie, a dania nieskomplikowane. Król Francji był przystojnym mężczyzną, z portretów spogląda na nas facet o ciemnych oczach, zmysłowych ustach i orlim nosie. Tak oto, spod strzech biednych chłopów zupa weszła na salony. Zabiorę Was na małą wycieczkę, konkretnie w rejon Bretanii …. Teraz wystarczy ją podać na stół, a zniknie w oka mgnieniu. Oto przepis: Składniki 1 kg cebuli 1 litr bulionu 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 250 ml białego wytrawnego wina sól i pieprz tymianek bagietka ząbek czosnku żółty ser oryginalnie gruyere, można zastąpić cheddarem lub mozzarelą Kucharz nie miał ochoty zdradzać swych sekretów, ale w końcu uległ i ugotował zupę razem z polskim królem. Dodać bulion i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 1/2 godziny.