Składniki na duże naczynie: 1 kg ziemniaków 300 ml mleka 300 ml śmietany kremówki szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka musztardy typu dijon 1 łyżeczka soli 1 ząbek czosnku 2 łyżki miękkiego masła ewentualnie: koperek lub natka pietruszki, posiekane - Ziemniaki obrac i pokroić w plasterki o grubości 3 mm. - Wstawić do piekarnika i piec około 35-40 minut, aż zapiekanka się przyrumieni i na powierzchni ukażą się bąble. - W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Przeciąć ząbek czosnku na połowę i natrzeć nim ścianki naczynia żaroodpornego. - Przełożyć ziemniaki razem z płynem, w którym się gotowały do naczynia żaroodpornego, równomiernie je rozkładając.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://www.wyzwaniakuchenne.pl/2014/11/gratin-dauphinois.html