Potrzebujemy: - 5 dag drożdży - ¼ szklanki bardzo ciepłej wody - ½ łyżeczki cukru - ½ szklanki puree z ciemnej dyni - 1 łyżeczka soli - ¼ szklanki mleka bardzo ciepłego - ½ łyżeczki imbiru - ¼ szklanki roztopionego masła - ½ łyżeczki wanilii - 1 duże jajko - ¼ szklanki cukru brązowego - 3- 4 szklanki mąki pszennej (ciasto ma być puszyste, miękkie i lśniące) Na farsz: - 5 łyżek stopionego masła - ¾ szklanki brązowego cukru - 2 łyżki mielonego cynamonu Na lukier: - ¼ szklanki masła w temperaturze pokojowej - 1 szklanka cukru pudru - ¼ szklanki mleka - trochę wanilii - ziarna dyni Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia chlebowego i nastawiamy na mieszanie około 15 minut. Ja też idę na łatwiznę i korzystam z jej dobrodziejstwa za każdym razem. Wymaga uwagi przy wyrabianiu lecz Ci którzy mają maszynę do pieczenia chleba ten problem mają z głowy. Kładziemy na blaszce i pieczemy na złoty kolor.