Ptysie z kremem - przepis

Ewelina
04.02.2014 9:37
Ptysie z kremem - przepis

Przepis

Składniki na ptysie:

1/2 kostki margaryny/masła

1 szklanka wody

1 szklanka mąki*

szczypta soli

5 jaj

Składniki na krem:

1 1/2szklanki mleka

2 żółtka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1/5 szklanki cukru

1 szklanka śmietany kremówki

Wykonanie:

Wodę wraz z margaryną umieścić w garnku, doprowadzić do wrzenia. Dodać mąkę i sól. Gotować około minuty stale mieszając. Następnie zdjąć z ognia i do wciąż gorącej masy wbijać po jednym jajku (jajka powinny być w temperaturze pokojowej). Wymieszać do dokładnego połączenia się składników. Ciasto powinno być gęste i lśniące. Łyżką (lub szprycą z szeroką końcówką) formować kulki wielkości mandarynki na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Piec około 30 minut w 200 stopniach C.

* Aby zrobić ptysie czekoladowe, ze szklanki mąki ubrać 2 łyżki, a dodać 2 łyżki kakao

Wykonanie kremu:

W 1/2 szklanki mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną i żółtka. Pozostałe mleko wraz z cukrem zagotować. Do gotującego się mleka dodać mieszaninę mleka z mąką i żółtkami. Masę ciągle mieszając ponownie doprowadzić do wrzenia. Po zgęstnieniu schłodzić w lodówce. Szklankę śmietany ubić, mikserem. Stopniowo dodawać schłodzoną masę budyniową.

Przekroić ptysie na pół i przełożyć kremem. Udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Smacznego!