Miłego kucharzenia :-) Składniki: pieczarki 350 g, soczewica czerwona 1,5 szklanki, kasza jaglana 1 szklanka, cebula 1 szt, olej pół szklanki, sos sojowy 2 łyżki, majeranek pół łyżeczki, cząber pół łyżeczki, kminek 1/4 łyżeczki, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Kasze jaglaną płuczemy w gorącej wodzie i gotujemy w dwóch szklankach wody, do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Upieczony pasztet może leżeć w lodówce przez kilka dni, także będziemy mieli pyszny dodatek do pieczywa na cały tydzień. Następnie soczewicę łączymy z kaszą i olejem i miksujemy na gładką masę. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy starte na grubych oczkach pieczarki. Domowe pasztety są nie tylko pyszne, ale dużo zdrowsze niż te ze sklepu, które są nafaszerowane różnymi szkodliwymi substancjami. Następnie wylewamy masę do blaszki i pieczemy w 170-180 stopniach przez 1 h. Soczewice płuczemy i również gotujemy do miękkości w 2,5 szklanki osolonej wody.