Poniżej kilka informacji dlaczego warto jeść hummus Składniki: - 20 dag suszonej ciecierzycy , - 3-4 łyżki pasty tahini lub domowej(przepis poniżej) - 2 zmiażdżone ząbki czosnku, - oliwa extra vergin, - 2 łyżki soku z cytryny, - sól morska.pieprz - dodatkowo: - suszone pomidory razem z oliwą - łyżeczka przecieru pomidorowego - czarnuszka Przygotowanie: Ciecierzycę moczymy na noc,i potem gotujemy w wodzie w której się moczyła,do miękkości ok1 godzinę,odcedzamy (trochę wody zachowujemy,gdyby pasta była za gęsta ). Smacznego! przepis na Domowe tahini: ok 100 g sezamu prażymy na patelni na złoty kolor co chwilę mieszając ,żeby się nie spalił bo będzie gorzki -ma być lekko złoty ,studzimy i rozdrabniamy w blenderze aż zrobi się z niego pasta ok kilku min,możemy dodać łyżkę oliwy ,jakby była za gęsta. Ciecierzycę wrzucamy do blendera,dodajemy pastę tahini,sok z cytryny,czosnek,sól i pieprz i oliwę z oliwek i miksujemy wszystko na gładką masę(jak by była za gęsta to możemy dolać odrobinę wody z gotowania),na koniec dodajemy ulubione dodatki. Hummus jest bogaty w błonnik pokarmowy, dzięki któremu układ trawienny funkcjonuje bez problemów a błonnik zapewnia uczucie sytości, Hummus składa się głównie z ciecierzycy, która jest doskonałym źródłem białka o dużej wartości odżywczej. Ja dzielę masę z ciecierzycy na pół i do jednej dodaję czarnuszkę i mieszam-a do drugiej suszone pomidory wraz z oliwą i przecierem i rozdrabniam blenderem. Połączenie sezamu i cieciorki w hummusie może pomóc w walce z anemią, a na pewno dostarczy ci cennych składników. Polecam gorąco bo jest zupełnie inna niż wszystkie pasty na chlebek a dodatki można dobierać według własnych upodobań -dziś mam dla was moje ulubione smaki-spróbujcie sami....