Bułeczki cynamonowe a'la Cinnabons

Ciasta
13.10.2017 10:04
Bułeczki cynamonowe a'la Cinnabons

Składniki na polewę: 60 g masła (temp. pokojowa) 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 120 g kremowego serka typu philadelphia lub np. serek łaciaty naturalny (w temp. pokojowej) 2-4 łyżki mleka (w temp. pokojowej) Masło utrzeć z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii do powstania jasnej, puszystej masy. Składniki na ciasto (12 sztuk): 540 g mąki pszennej 10 g drożdży instant 80 g cukru trzcinowego 3/4 łyżeczki soli 2 jajka wielkość L 250 ml letniego mleka 75 g roztopionego masła Przełożyć na blachę (23×33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Składniki na nadzienie: 50 g masła 60 g cukru trzcinowego 3 łyżki cynamonu Miskę z ciastem przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na ok. 90 minut do czasu podwojenia objętości. Kiedy jedna z czytelniczek – Magdalena podesłała mi inspirację na bułeczki cynamonowe a’la cinnabons, wiedziałam, że trudno będzie im się oprzeć ; ) Polecam użycie robota kuchennego z hakiem do zagniatania ciasta przez ok. 10 minut. Uwielbiam wszystkie cynamonowe zawijańce, a dodatkowa glazura z kremowego serka idealnie się tu komponuje.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/buleczki-cynamonowe-ala-cinnabons/